Monet meistä ovat haaveilleet oman yrityksen perustamisesta, mutta ehkä oman liikeidean toimiminen tai yrityksen pyörittämiseen liittyvä byrokratia arveluttaa. On olemassa kuitenkin nykyisin yleistymässä oleva yritysmuoto, kevytyrittäjyys, jonka kautta voi helposti testata oman yritysidean toimivuutta. Voit myös toimia sivutoimisena yrittäjänä opiskelun tai työn ohessa. Laskutuspalvelun avulla byrokratian hoitaminen on erittäin helppoa ja yksinkertaista. Oletko miettinyt yrityksen perustamista ja haluaisit lukea lisää kevytyrittäjyydestä? Tervetuloa lukemaan tämänkertainen kirjoituksemme, jossa käsittelemme yrittäjyyttä ja miten tapahtuu kevytyrittäjyyden aloittaminen.
Kevytyrittäjyyden aloittaminen on helppoa ja vaivatonta
Jos haluat aloittaa yrittämisen helposti ja nopeasti, voi kevytyrittäjyys olla siihen toimiva vaihtoehto. Hyvä yritysidea on aina tärkeä lähtökohta yrittämiselle, joten sitä kannattaa aina hioa ja miettiä omien lähtökohtien sekä osaamisen kannalta. Yritysidean ei välttämättä tarvitse olla uusi ja mullistava, vaan se voi hyvin pohjautua omaan ammattitaitoon, jolle löytyy kysyntää. Kevytyrittäjyyden kautta voi testata oman yritysidean toimivuutta, ilman suuren riskin ottamista. Se tarkoittaa yrittäjämäisesti työskentelemistä, mutta ilman omaa yritystä ja et välttämättä myöskään tarvitse y-tunnusta. Laskutuspalvelu hoitaa kevytyrittäjän laskutuksen, mutta myös ennakonpidätyksen ja tarvittaessa vakuutukset. Laskutuspalveluun, kuten Uuras Kevytyrittäjäpalvelu, rekisteröityminen on ilmaista ja palvelusta maksetaan vain, kun sen kautta aletaan laskuttamaan. Suurimmalla osalla laskutuspalveluja tarjoavista yrityksistä palvelusta ei makseta kiinteitä kuukausi kuluja, eikä muitakaan juoksevia kuluja. Jos yrittäminen on sivutoimista tai asiakkaita ei ole vielä paljoa, on kevytyrittäjyys kannattava vaihtoehto. Jos taas haluaa täydet verohyödyt yrittäjyydestä, saattaa toiminimi olla paremmin toimiva vaihtoehto.
Kevytyrittäjän verotus ja vakuutukset
Kevytyrittäjyyden verotus hoidetaan samalla tavalla kuin palkkatöissä. Laskutuspalvelu pidättää laskutettavasta summasta ennakonpidätyksen ja sen suuruus riippuu veroprosentista, joka verokortissa on. Kaikki kevytyrittäjän saamat tulot ovat ansiotuloa, joten niitä verotetaan progressiivisesti. Kannattaa ottaa huomioon, että myös kevytyrittäjyys vaikuttaa työttömyysturvaan. Yleensä päätoiminen yrittäjä ei ole oikeutettu työttömyysturvaan, mutta sivutoimisena yrittäjänä taas on mahdollista saada soviteltua työttömyysturvaa. Päätoimisena yrittäjänä tai kevytyrittäjänä kannattaakin liittyä yrittäjien työttömyyskassaan. Kannattaa selvittää työttömyysturva asiat hyvissä ajoin, yritystoiminnan alussa. YEL vakuutus on pakollinen myös kevytyrittäjälle, jos kriteerit siihen täyttyvät; työtulojen arvon täytyy olla yli 8261,71 euroa vuodessa ja toiminnan kestää yli neljä kuukautta. Alle 18-vuotiaan tai yli 67-vuotiaan ei tarvitse hankkia YEL-vakuutusta.